Rakennusperintö ja sota -miniseminaari 2.2.2023

Ks. tarkempi ohjelma (pdf)

Mitä sota merkitsee rakennusperinnön kannalta? Toisen maailmansodan rakennusperinnölle aiheuttamien tuhojen toistumista on pyritty takaamaan kansainvälisillä sopimuksilla, mutta toimivatko ne tosipaikan tullen?

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti, ICOMOSin Suomen osasto, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos sekä Pietari-seura järjestävät torstaina 2.2.2023 miniseminaarin, jonka teemana on arkkitehtuurin suojelu kriisioloissa.

Hieno esimerkki onnistumisesta on Itä-Karjalan Äänisniemen ainutlaatuisten puukirkkojen ja tsasounien täysimittainen pelastuminen – yhtä lämmityspaloa lukuun ottamatta – erittäin vaikeissa oloissa suomalaisen taidehistorioitsijan, vänrikki Lars Petterssonin jatkosodan aikana tekemien pioneerimaisten arkkitehtuuritutkimusten vanavedessä. Aihe on ajankohtainen siksikin, että Petterssonin tutkimuksista on julkaistu 2020 venäjäksi laaja, rikkaasti kuvitettu teos Lars Pettersson. Arhitektura derevjannyh tserkvei i tšasoven Zaonežja. Pääpuhujana esiintyy teoksen kokoaja ja toimittaja, arvostettu pietarilainen taidehistorioitsija ja kulttuurivaikuttaja Mihail Miltšik.

Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen dosentti Pekka Kauppala tarkastelee ja vertailee rakennusperintötuhoja 2000-luvun sodissa Ukrainassa, Jemenissä, Syyriassa ja Irakissa. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen tarkastelee, miten Suomessa on suhtauduttu maan rakennusperinnön tuhoutumiseen sodassa tai muissa kriiseissä 1700-luvulta tähän päivään. Ohjelma päivittyy vielä.

Seminaari pidetään Helsingissä Tieteiden talon salissa 505 klo 16–20.

Ks. tarkempi ohjelma (pdf)

Lisätietoa Mihail Miltšikin ja Irina Grišinan toimittamasta teoksesta:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007609100.html https://www.omamedia.ru/fi/news/_nisniemen_kirkot_tulevat_entist_tutummiksi/